A Sinus-Networks Kft. technikai blogja

Sinus Hullám - Távközlés és Hálózat

Vegye át az irányítást!

2015. január 15. - Styeták Péter

Az üzleti szolgáltatások nyújtásában több esetben média konvertereket használnak. Ezek ráadásul általában nem menedzselhető eszközök, a szolgáltatások állapotáról egyáltalán nem adnak információt, így az optikai végződtetésen kívül semmi másra nem alkalmasak Bármilyen probléma felmerülése után egy dühös ügyféllel kell szembenézni, hiszen a hibáról ők értesülnek először és csak ezután kezdődik meg a "műszaki mentés", azaz a konverter cseréje.

Kevesen ismerik (vagy tudják helyén kezelni), hogy üzleti szolgáltatások és gerinc hálózatok üzemeltetésére a legjobb megoldás a Carrier Ethernet technológia alkalmazása. A technológiát a MEF (Metro Ethernet Forum) kifejezetten szolgáltatás megközelítésből dolgozta ki. A CE eszközök a hagyományos Ethernet switch-ektől több tulajdonságban, illetve funkcióban eltérnek, ám most kifejezetten az OAM (Operation, Administration and Maintenance) részére összpontosítunk.

Egy üzleti szolgáltatásnak szigorú paramétereknek kell megfelelnie és ezek betartásához ismerni kell a szolgáltatás állapotát, illetve minőségét. A CE eszközök az Ethernet CFM (IEEE 802.1ag) segítségével riasztásokat küldenek a szolgáltatási hibáról (például az ügyfél kihúzta a kábelt), amelyről azonnal értesül az üzemeltető és elkezdetheti a hibaelhárítást. Emellett az SLA mérésnek köszönhetően (Y.1731) végtől-végig tud teljesítmény paramétereket (rendelkezésre állást, csomagvesztést, késleltetést és jittert) mérni, illetve ezeket SNMP segítségével rögzíteni.

A videónkban bemutatjuk az egyik legnépszerűbb Raisecom switch szériát, amely a hagyományos access switch árán képesek Carrier Ethernet funkciókat nyújtani. Hazánkban főleg elektronikus kormány gerincekben nagy számmal teljesítenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sinushullam.blog.hu/api/trackback/id/tr367076465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása