A Sinus-Networks Kft. technikai blogja

Sinus Hullám - Távközlés és Hálózat

Bor, Gulyás, Mikrohullám - Sinus-Networks Partner Nap Etyeken

2015. június 24. - Povázsai Laci

Néhány hete tartottuk meg az első Sinus-Networks Partner Napot, amelynek a Budapesthez közeli Etyek adott otthont. Mivel meglehetősen sok rendezvényen jártunk eddigi pályafutásunk során, úgy éreztük, hogy egy kicsit változtatnunk kell a megszokotthoz képest. A célunk az volt, hogy a lehető legtöbb és leghitelesebb információt adjuk át a lehető legrövidebb idő alatt - a legkötetlenebb formában. Úgy gondoljuk ez sikerült is :)

img_3091.JPG

A siker egyik titka az volt, hogy a termékkínálatunknak nem a teljes palettáját vettük elő, hanem fókuszáltan mutattuk be mivel is foglalkoztunk az elmúlt időszakban a vezeték nélküli adatátvitel kihívásoktól tarkított területén. Ezt a témát három külön blokkra bontottuk és az általunk elkészített filmes esettanulmányokat (soknak itt volt a premiere) vetítettük le, amit megfűszereztek a partnereink köréből érkező vendég előadók, mindezt nagyjából 3 és fél órába sűrítve.

img_2942.JPG

Mindegyik blokk tartogatott érdekességeket és újdonságokat, amikről érdemes néhány szót ejteni:

1. Wi-Fi szolgáltatás

Azt gondolhatnánk, hogy a Wi-Fi szolgáltatás területén már nem lehet újat kitalálni, pedig ez nem így van. Az elmúlt hónapokban sokan kerestek meg minket különböző problémákkal, amikre megfelelő megoldásokat kerestek. Cégünk az Altai Super-WiFi termékekkel új lehetőségeket mutatott be a hazai piacon, amik kiválóan szerepeltek már fesztiválokon és szolgáltatói környezetben, azonban új esettanulmányunkban (hamarosan megjelenik a videónk) a Városmajori Gimnáziumban folytattunk több mint egy hónapos tartós tesztet, ahol közel 300 felhasználó kínozta minden nap a rendszert. A Partner Napon vendégül láttuk Láng Bencét, az iskola tanulóját, aki fiatal kora ellenére műszakilag hitelesen és minden részletre kiterjedően írta le milyen kihívások vannak egy iskolai Wi-Fi hálózatban, milyen nehézségekbe ütköztek a korábbi eszközökkel és mekkora öröm volt egy olyan rendszert használniuk mint az Altai.

img_2975.JPG

2. 5GHz-es szolgáltatás

Az 5GHz-es szolgáltatást taglaló blokkunk volt a legmozgalmasabb. Ez a frekvencia igencsak ki van használva a mindennapokban és megannyi gyártó megannyi termékével igyekszik kiszolgálni a felhasználók igényeit. Az utóbbi hónapokban számos "csoda" termék került beharangozásra, amik kellőképpen nagy sávszélességet és áthidalható távolságot ígérnek kellőképpen alacsony áron. A W-Zone Kft. ügyvezetője, Borbély Attila kipróbálta az egyik ilyen "üdvöskét", a Mimosa fedőnévre hallgató pont-pont bridge-et, ami a Gigabites sávszélesség reményével csábította őt el - de a gyakorlatban egy acélos 6 Mbps sávszélességet tudott 7,5 illetve 2,5km-en, a csoda tehát elmaradt.

img_3005.JPG

Módos Krisztián a Kapulan Kft. részéről viszont kifejezetten csodával határos teljesítményekről számolt be mind pont-pont, mind pont-multipont területen, amiket az InfiNet-Wireless eszközeivel ért el. Hallhattunk egy 32 kilométeres szakaszról (2x 120cm GRANTE HPA antenna) ahol a Motorola PtP 600-as, 256QAM-os mikróját kellett leváltani egy InfiNet 64QAM-os R5000-Omxs rádióra, mivel a régi Motorola csúcstípus rendszeresen lemodulált. A bemutatott esettanulmányból kiderült, hogy Krisztiánék linkje 400+ napos uptime-al és maximális datarate-el üzemel, ami eléri a 270Mbps aggregált sávszélességet! 

A multipont sikerek sok ember számára irigylésre méltóak: a Kapulan Kft. sikeresen implementálta az InfiMAN bázis állomásokat és klienseket és segítségükkel egy bomba biztos, nagy kapacitású (200Mbps+ bázis kapacitás) nagy távolságú (van kliens ami 10km-ről jelentkezik fel) multipont rendszert épített, ami több, jól fizető üzleti ügyfelet szolgál ki hibamentesen, mindenki legnagyobb megelégedésére.

img_3037.JPG

A sort az Opticost Kft. ügyvezetője, Nagy Tamás zárta, aki elmesélte személyes tapasztalatait a kaposvári térfigyelő rendszer telepítésével, üzemeltetésével és bővítésével kapcsolatban. A kaposvári siker titka nagy mértékben függött a megépített hálózat megbízhatóságáról és a megfelelő adat kapacitás meglététől, hiszen egy kizárólagosan mikrohullámú hálózatról beszélünk, ami a bővítések során el fogja érni a 200+ kamera mennyiséget. Az InfiNet Wireless pont-pont és pont-multipont rendszere kulcsfontosságúnak bizonyult az Opticost Kft. részére.

img_2935.JPG

3. Nagy kapacitású pont-pont mikrók

A nagy kapacitású, zavar mentes területen működő eszközök közül mind az Exalt licencelt hullámhosszú, mind a Youncta szabad frekvenciás (24GHz) eszközeiről megtudhattak fontos részleteket a vendégeink. Az Exaltot sikeresen alkalmazták a hatvani térfigyelő rendszerben a Global-Line Kft. munkatársai (hamarosan megosztjuk az erről készült videónkat), a Youncta pedig bizonyított a kis szolgáltatói környezetben, amiről az I-Plus Kft. ügyvezetője, Csalló Roland számolt be élőben. Mindkét rendszer kiállta a próbát a gyakorlatban és mind teljesítményük, mind árfekvésük miatt megfelelő alternatívának bizonyult a hazai piacon.

img_3031.JPG

A rendezvény nem lehetett volna teljes a vidéki vendéglátás nélkül, így a programot borkóstolóval, gulyással, tekével és természetesen sok-sok beszélgetéssel zártuk le. Az összegyűjtött tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, hogy sikerült elérnünk a célunkat és egészen biztosan lesz folytatás ahol a vezetékes adatátviteli technológiákat fogjuk majd górcső alá venni.

img_3207.JPG

A rendezvényen készített képeket a Facebook oldalunkon nézheted meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://sinushullam.blog.hu/api/trackback/id/tr657569586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása