A Sinus-Networks Kft. technikai blogja

Sinus Hullám - Távközlés és Hálózat

Kaposvár: a kamerák városa - Videó riport

2015. január 26. - Povázsai Laci

Nem mindennapi feladattal találtuk szemben magunkat 2014 tavaszán: egy teljes városra kiterjedő mikrohullámú hálózatot kellett megtervezzünk, aminek valós időben kell közel 1Gbps adatforgalmat kiszolgálnia, ha esik, ha fúj. A hálózat célja pedig nem más mint Kaposvár város térfigyelő rendszerének kiszolgálása, ami teljes kiépítésében megközelítőleg 180 kamerát fog jelenteni, amelyekből a legkisebb felbontású változat is 2 megapixeles FullHD felbontású. Embert próbáló feladat.

img_8748.JPG

Maga a felkérés sok szempontból is egyedülálló volt: nagyon rövid határidővel kellett dolgoznunk és az eszközök beszállításán kívül a teljes rendszer tervet nekünk kellett biztosítani. Ekkora rendszert leginkább külföldi esettanulmányokban szoktunk látni, a hazai igények általában jóval szerényebbek és a kivitelezők a legegyszerűbb mikrohullámú eszközökből és ethernet switch-ekből állítják össze a hálózatot. Viszont 180 kamera egyidejű rögzítéséhez és a megfigyelő központban történő megfigyeléshez kompromisszum mentes hálózatot kellett létrehoznunk.

1_utem_v3_terkep.jpg

Már a helyszín bejárás folyamán kiderült, hogy nem lesz könnyű dolgunk. A kivitelező Opti-Cost Kft-vel szorosan együttműködve térképeztük fel Kaposvár utcáit, tereit, sőt még a városon kívül található Deseda látogató központot is. Azonnal látszott, hogy ha üzembiztos és magas rendelkezésre állású rendszert szeretnénk csinálni - anélkül, hogy fölöslegesen magas költségekbe vernénk az önkormányzatot - több rétegből álló kiszolgáló hálózatot kell létrehoznunk, amit ráadásul egy védett gyűrű topológiába kell kialakítani, hogy az egyes szakaszok meghibásodása esetén a tartalék irányok még el tudják szállítani a hatalmas adatmennyiséget - anélkül, hogy a megfigyelő szobában egy pillanatra is megszakadna a kamerák képfolyama, de erről sokkal ékesebben beszél az elkészített videó anyagunk, amiben többek között megszólal Szita Károly, Kaposvár polgármestere, megismerhetjük a kamerákat és a rájuk bízott feladatot, valamint természetesen a mindent kiszolgáló hálózatot olyan formában, ahogy azt eddig még nem láthattátok!

 

Kapcsolódó galériánk a telepítésről

Kapcsolódó galériánk a forgatásról

A bejegyzés trackback címe:

https://sinushullam.blog.hu/api/trackback/id/tr787111167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Sipos 2015.01.27. 16:05:10

Gratulálok, nem semmi rendszer!
süti beállítások módosítása